Asset Publisher Asset Publisher

"Oswajamy dziczyznę" w Polanowie

W dniach 16 -18 kwietnia 2015 roku, w kwaterze łowieckiej w Rzeczycy Małej odbyły się warsztaty kulinarne pn. „Oswajamy dziczyznę”.

Warsztaty te miały na celu przybliżyć właścicielom oraz szefom kuchni w restauracji, w których w kartach dań znajdują się potrawy z dziczyzny tematu możliwości zakupu bezpośredniego tusz            z Ośrodków Hodowli Zwierzyny. W warsztatach uczestniczyły również osoby prowadzące kwatery łowieckie i szef kuchni Ośrodka „Leśnik" w Orzechowie Morskim. 

Imprezę prowadził Pan Krzysztof Lechowski prezes firmy „Provincja", zajmujący się od ponad 20 lat tematem wykwintnej kuchni myśliwskiej.

Uczestnicy w trakcie warsztatów mieli możliwość zapoznać się z tematem skórowania, rozbioru tusz (dzika, jelenia) marynowania, bejcowania mięsa a przede wszystkim gotowania wspaniałych potraw. Warsztaty  miały wymiar praktyczny – każdy z uczestników stanął z nożem w ręku przy stole i po wybraniu kawałka mięsa miał za zadanie przygotować swoje autorskie danie, które weszło do menu uroczystej kolacji. Na tej uroczystej kolacji w niezwykłej scenerii muzyki myśliwskiej, którą to raczył nas Grzegorz Horbaczewski Z RDLP w Szczecinku można było skosztować wszystkich przyrządzonych przez uczestników specjałów.

Prowadzący warsztaty – Pan Krzysztof Lechowski w sposób niezwykle ciekawy w trakcie zajęć zdradził wiele bezcennych tajemnic dotyczących arkan łowieckiego gotowania. Tajemnic, które jak sam przyznał kolekcjonował z pietyzmem przez wiele lat swojej kariery. Często na twarzach uczestników gościł grymas zdziwienia i satysfakcji związany z poznaniem nowej historii. Bo jak się okazuje sztuka gotowania jest pewną historią  realizacji marzeń, wizji i pasji do gotowania.

W trakcie warsztatów uczestnicy mogli zapoznać się również z tematami dotyczącymi sprzedaży bezpośredniej tusz zwierzyny łownej. Jak podkreślił uczestniczący w warsztatach
Pan dr inż. Bogdan Balik z Dyrekcji Generalnej Lasów Państwowych w Warszawie – sprzedaż bezpośrednia zwierzyny jest ważnym elementem strategii lasów Państwowych, podkreślając tym samym bezprecedensowe wydarzenie jakim stały się Polanowskie warsztaty w skali całego kraju. Na spotkaniu obecny był również pracownik wydziału Ochrony Ekosystemów Leśnych RDLP w Szczecinku Pan Grzegorz Jaworski, który przedstawił możliwości współpracy z restauratorami i w regionie w zakresie sprzedaży tusz zwierzyny oraz okrasił swoje wystąpienie garścią niezwykle ciekawych informacji dotyczących kształtowania się trendów na rynku dziczyzny w kraju oraz u naszych zachodnich sąsiadów.

            Zakończenie warsztatów miało niezwykle podniosły i uroczysty charakter, gdyż poprzedzone było krótkim koncertem muzyki myśliwskiej. Natomiast, w trakcie wręczania uczestnikom certyfikatów odgrywany był sygnał myśliwski „Król polowania" – wszystko to było dopełnieniem nieskrywanego przez wszystkich wrażenia, że zarówno sama idea warsztatów jak również całe przedsięwzięcie należy uznać za niezwykle wartościowe i interesujące wydarzenie.

Zapach unoszący się w kwaterze łowieckiej podczas gotowania wspaniałych        i wykwintnych potraw, jeszcze przez długi czas pozostanie w pamięci naszych zmysłów, motywując do powtórzenia takiego wydarzenia  również  w przyszłym roku.